Acord între 195 de țări, împotriva încălzirii globale, la conferința ONU

Acordul Universal cu caracter constrângător în lupta împotriva încălzirii globale a fost semnat sâmbătă la Paris de către 195 de state. Anunțul a fost făcut de către Ministrul francez de Externe Laurent Fabius, președintele COP21 care a marcat momentul istoric cu o lovitură de ciocan în pupitru, semnalând astfel ajungerea la un acord între cele 195 de națiuni, după 13 zile de negocieri.

Documentul prevede o transformare pentru următoarele decenii a economiei mondiale bazate pe combustibili fosili, rezultatul fiind încetinirea procesului de încălzire globală, scrie Reuters. Rolul acordului este de a limita creșterea temperaturii medii la nivel global la mai puțin de două grade Celsius. Este primul acord care obligă țările semnatare să abordeze politici de mediu pentru reducerea emisiilor de carbon.

Documentul are două caracteristici contradictorii dar care nu se exclud reciproc, pe de o parte fiind constrângător iar pe de altă parte voluntar. În textul adoptat se arată faptul că guvernele sunt mult mai conștiente că pericolul modificărilor climatice este mai stringent decât s-a recunoscut anterior. Președintele francez Francois Hollande a catalogat textul drept "fără precedent", iar secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a îndemnat pe negociatori să-și "încheie sarcina".

Documentul va intra în vigoare în 2020. Acesta prevede printre altele atingerea unui vârf al emisiilor cu efect de seră dar și a unui echilibru între surse și absorbanți de gaze cu efect de seră în a doua jumătate a acestui secol. Efectul acestor măsuri este menținerea creșterii temperaturii globale sub 2 grade Celsius și o continuare a eforturilor de limitare a acesteia la 1,5 grade Celsius. Pachetul de măsuri include finanțarea cu fonduri de mediu în valoare de 100 de miliarde anual a țărilor în curs de dezvoltare, până în 2020, și un angajament în vederea continuării finanțării în viitor. Progresele înregistrate de fiecare țară în parte, vor fi revizuite la fiecare cinci ani.

Anterior, semnării acordului, grupuri-cheie, precum G77, un grup de țări în curs de dezvoltare, dar și țări precum China și India au anunțat că susțin propunerile.
Acordul a fost așteptat cu interes de către oficialii dint țările semnatare pentru că stabilește strategii clare, astfel că cele 195 de națiuni vor aborda problematica de mediu simultan si unidirecțional. Când acest important moment istoric a fost marcat prin lovitura de ciocan la pupitrul prezidiului, delegații din toate țările s-au ridicat în picioare, au ovaționat și au aplaudat.