Energia viitorului, mai aproape de noi. Ferestrele care captează energie sunt perfect transparente!

O echipă de cercetători din cadrul Universității din Michigan a realizat primele suprafețe de captare a energiei solare complet transparente. Acest lucru înseamnă că în curând am putea avea în locuințe ferestre care produc energie electrică, iar telefoanele mobile și tabletele nu ar mai avea nevoie să fie încărcate la priză.

Lansarea pe piață a noilor panouri perfect transparente ar schimba radical sistemul energetic tradițional, generarea energiei fotovoltaice urmând să aibă loc prin intermediul geamurilor, a panourilor de sticlă și chiar a clădirilor.

Pentru obținerea celulei solare perfect transparente cercetătorii de la Universitatea Michigan au creat concentratorul solar luminiscent transparent (TLSC) care utilizează săruri organice pentru a absorbi lungimi de undă, obținând astfel lumina în spectrul infraroșu și în cel ultraviolet.

Variantele de celule solare semi-transparente transformă lumina solară în energie, cu o eficiență de aproximativ 7%. Pentru versiunea total transparentă, așteptările privind eficiența maximă sunt de circa 5%, în prezent aceasta atingând abia 1%. Procentele par mici, dar imobilele dotate în totalitate cu astfel de geamuri solare ar putea genera, pe termen lung, cantități considerabile de energie electrică.

Cercetările continuă și pe un alt segment și anume folosirea celulelor fotovoltaice transparente pentru alimentarea gadgeturilor. Întreaga parte frontală a unui telefon mobil ar putea fi acoperită cu un panou solar, care să alimenteze acumulatorul dispozitivului atâta timp cât acesta este expus la lumină naturală.

Următoarea fază a proiectului este punerea pe piață a panourilor perfect transparente. Alimentarea telefoanelor și a tabletelor ar fi primul pas, însă scopul final al acestei tehnologii este realizarea de ferestre, pereți transparenți și chiar întregi imobile generatoare de energie.