Panourile solare încep să puncteze la capitolul estetic. Cum vor deveni acestea, noile obiecte de artă din locuinţe

Finlandezii lucrează la un proiect menit să apropie domeniul energiei fotovoltaice de cel al designului interior, demonstrând astfel că noile panouri solare pot fi adevărate obiecte de artă modernă. Specialiştii de la Centrul Tehnic VTT din Finlanda au dezvoltat o metodă de imprimare care îmbină grafica decorativă și componentele funcționale, pentru a crea panouri solare organice care să puncteze şi la capitolul estetic.
Tehnologia creată de finlandezi, colectează energia atât din iluminatul interior, cât și de la soare, având capacitatea de a alimenta dispozitive mici și senzori.

Gizmag scrie că prin metoda “roll-to-roll”, au fost produse în masă, panouri solare organice, la o rată de până la 100 de metri de straturi pe minut.

Potrivit lui Tapio Ritvonen, Team Leader la VTT tehnologia din cadrul Centrului este bazată pe un sistem serigrafic rotativ, utilizând două straturi de imprimare de tip gravură pe un substrat de plastic. Straturile funcționale sunt tipărite apoi între folii de plastic, iar etapa finală o reprezintă încapsularea cu o folie barieră.

Panourile solare organice au o grosime de doar 0,2 mm cu tot cu electrozii și straturile de polimer care colectează lumina. În spaţiile interioare, panourile pot fi aşezate în dreptul ferestrelor sau pe pereţi, astfel încât acestea să fie, nu numai funcționale, ci să înfrumuseteze şi să confere rafinament încăperilor, ca lucrări de artă. Panourile solare decorative pot fi ataşate de asemenea pe maşini sau pe diferite dispozitive.

Cercetătorii au reuşit imprimarea unor celule fotovoltaice în formă de frunză, iar un metru pătrat de suprafață, are 200 de astfel de forme. Acum se încearcă realizarea şi a altor forme grafice care sa fie imprimate, pentru a se crea o diversitate de modele.

La teste, panourile au generat 3.2 amperi de energie electrică cu 10,4 wați putere.
Deși producția unor astfel de panouri solare este rentabilă, şi printre calităţile lor se numără consumul redus de materiale, flexibilitatea şi faptul că sunt foarte subţiri, panourile solare reciclabile, organice au o eficiență mult mai mică față de clasicele panouri pe bază de siliciu.

Pentru a îmbunătăți eficiența panourilor decorative cercetătorii încearcă să includă perovskitul, în componenţa acestora, cunoscute fiind proprietăţile remarcabile ale acestui mineral în industria fotovoltaică. Rezultatele finlandezilor de la VTT sunt promițătoare: primele celule solare fabricate în laboratorul lor au performanțe de aproape cinci ori mai mari decât celulele fotovoltaice organice.