Pași înceți dar siguri. Energia solară și eoliană devin cele mai ieftine surse de electricitate

Energia eoliană, constituie în acest moment cea mai ieftină modalitate de producere a electricității, atât în Germania cât și în Marea Britanie, chiar și fără subvenții guvernamentale, potrivit unei noi analize BNEF ( Bloomberg New Energy Finance). O creștere relevantă pentru sectorul energiilor vezi avut loc și în SUA. Pentru a înțelege exact factorii care au influențat această creștere, trebuie să cunoaștem un termen foarte important și anume 'factorul de capacitate'. Acesta reprezintă procentul care arată potențialul maxim realizat în timp, de o centrală electrică.

Să luăm în considerare un proiect bazat pe energia solară. Soarele nu strălucește pe timp de noapte și chiar în timpul zilei luminozitatea sa variază în funcție de vreme sau de anotimp. Așadar, un proiect care poate obține 100 de megawați de energie electrică pe oră, în intervalul cel mai însorit al zilei, poate produce doar 20 % ca medie în decurs de un an. Aceasta înseamnă un factor de capacitate de 20 la sută.

Unul dintre avantajele majore pe care le prezintă centralele electrice bazate pe combustibili fosili, este că acestea pot genera factori de capacitate foarte ridicați și previzibili. O capacitate de productie de energie electrica pe gaz, in SUA, ar putea produce in medie aproximativ 70% din potențialul maxim al acesteia (o scădere de la procentul de 100% din cauza cererii sezoniere și a întreținerii).

Pentru prima dată, adoptarea la scară largă a surselor regenerabile de energie, a dus efectiv la scăderea factorului de capacitate pentru combustibilii fosili. Aceasta pentru că odată ce un proiect solar sau eolian este instalat, costul marginal al energiei electrice pe care o produce se apropie destul de mult de zero, în timp ce centralele electrice pe cărbune și gaze, necesită mai mult combustibil pentru fiecare watt produs. În acest context, având posibilitatea de a alege, companiile vor tinde spre varianta gratuită, de fiecare dată.

Este practic un ciclu continuu de auto-consolidare. Cu cât sunt instalate mai multe surse regenerabile de energie, centralele electrice ce folosesc cărbune și gaze naturale sunt tot mai puțin folosite. Iar cu cât utilizarea lor scade, costurile suportate de acestea pentru generarea electricității cresc. Astfel, cu cât prețul pentru cărbune și gaz este mai ridicat, cu atât va fi mai rentabilă instalarea capacităților de producție din surse regenerabile de energie
.
Proiectele solare și eoliene sunt implicate de mult timp în producerea electricității Statelor Unite (un procent de aproximativ 5 la sută în 2014). Producția acestora a crescut exponențial în 2015, astfel că cele două surse de energie au ajuns să influențeze rentabilitatea centralelor electrice ce folosesc cărbuni și gaze naturale.

Schimbarea factorului de capacitate, este importantă, din două motive. În primul rând, reprezintă încă un semn clar al creșterii procentului de utilizare a surselor regenerabile pe piețele de energie. În al doilea rând, această schimbare arată riscul pe care îl implică de acum investițiile în instalațiile tradiționale. Cei care se gândesc la investiții într-o centrală electrică de miliarde de dolari cu o durată de funcționare de zeci de ani, trebuie să ia în considerare că, pe măsură ce trece timpul, fabrica va fi tot mai puțin folosită.

Declinul factorului de capacitate în cazul instalațiilor pe cărbuni și gaze, vine din faptul că acestea sunt tot mai puțin folosite din cauza surselor regenerabile de energie. În final, producția de electricitate a centralelor electrice convenționale, tinde să devină tot mai scumpă iar profiturile tot mai puțin predictibile.

În S.U.A, energia eoliană a devenit cea mai ieftină sursă de electricitate pentru prima oară, anul trecut, potrivit BNEF. Energia solară este în apropiere, având în vedere costurile în scădere rapidă în special cele asociate finanțării de noi proiecte.

Avantajele economice ale instalațiilor solare și eoliene în fața combustibililor fosili trec dincolo de prețuri. Este remarcabil faptul că în fiecare regiune a lumii, costurile combustibililor fosili au crescut considerabil, în a doua parte a anului 2015,conform BNEF. Și mai remarcabil este însă faptul că în fiecare regiune importantă a planetei, costurile surselor regenerabile de energie, continuă să scadă.