Mari descoperiri care au schimbat lumea de azi

Electricitatea a fascinat rasa umană încă din antichitate când stramoșii noștri au fost martori fulgerului. În grecia antică, Thales a observat că se produce o sarcină electrică prin frecarea chihlimbarului, denumirea în limba greacă pentru acesta fiind electron.

tesla_art

1650 - Fizicianul german Otto von Guericke generarea electricității.
1729 - Fizicianul englez Stephen Gray descoperă conductivitatea electrică .
1752 - Benjamin Franklin propune noțiunea de încărcare negativă și pozitivă. Experimentele lui de zmee celebre, identifică fulgerul ca o formă de descărcare electrică, acestea având loc în 1752.
1800 - Alessandro Volta inventează bateria electrică, prima sursa de curent continuu.
1827 - În 1827, cu ajutorul echipamentelor proprii, Georg Simon Ohm a stabilit că, curentul care trece printr-un fir este direct proporțional cu zona de secțiune transversala și invers proporțional cu lungimea sa, sau legea lui Ohm. Aceste relații fundamentale sunt de o mare importanță deoarece reprezintă adevăratul început al analizei circuitului electric.
1876 - Pe 24 aprilie 1877 Charles F. Brush a emis brevetul cu nr. 189997 pentru sistemul său de iluminare cu arc. Mai erau și alte lămpi cu arc înaintea celei facute de Brush care foloseau electromagneți ca parte a unui sistem de reglare, dar a fost combinația electromagnetului și ambreiajului cu inel care a făcut designul lui Brushes superior în reglarea arcului.
1879 - Thomas Alva Edison inventează becul care revoluționează activitățile sociale ale omenirii, aducând lumina în case, fabrici, școli, străzi, parcuri și orice alt loc la care te poți gândi, afară sau înăuntru după lăsarea întunericului.
1881 - Louis Latimer și colegul său inventator Joseph V. Nichols au primit un brevet pentru invenția lor, pentru primul becul incandescent cu filament de carbon. Înainte de această descoperire, filamentele au fost făcute din hârtie.
1885 - În timpul dezvoltării sistemelor de frânare și semnalizare, George Westinghouse a devenit destul de interesat de energia electrică. El a început să urmărească tehnologia de curent alternativ, astfel că sa asociat cu cei care dezvoltau dispozitive de curent alternativ.
1886 - La 20 martie 1886, William Stanley a demonstrat funcționalitatea unui sistem de transport de înaltă tensiune prin intermediul unui "transformator conectat în paralel." Dispozitivul combinat cu liniile de transport de înaltă tensiune, a făcut posibilă să se răspândească serviciul de furnizare a energiei electrice pe o arie largă și a permis transmiterea de curent continuu la diferite tensiuni.
1888 - Heinrich Hertz descoperă și măsoară undele, undele radio, anticipate mai devreme de Faraday si Maxwell.
1888 - Nikola Tesla inventează primul model de motor practic de curent alternativ și transmitere a puterii polifazate. Westinghouse a achiziționat drepturile exclusive de brevet de la Nikola Tesla pentru sistemul polifazat și la ademenit pe acesta să se alăture companiei de electricitate și de a continua munca sa pe motorul de curent alternativ pe care la dezvoltat.
1888 - Oliver B. Shallenberger (1860 -1898), un absolvent al Academiei Navale SUA. Shallenberger părăsește Marina în 1884 pentru a se alatura companiei lui Westinghouse. În 1888 a inventat un contor de inducție pentru măsurarea curentului alternativ, acesta fiind un element critic în sistemul lui Westinghouse de curent alternativ.
1901 - Elihu Thomson, inginer electric, inventator si antreprenor, a fost un inovator în electricitate atât în sens tehnic și corporativ. Thomson a dobândit aproape 700 de brevete în cariera sa, contribuțiile sale majore incluzând motoarele electrostatice, contorul electric, motorul cu abur de înaltă presiune, dinamuri, generatoare și razele X.

La ora actuală lumea întreagă beneficiază în urma marilor descoperiri ale utilizarii energiei electrice. Felul în care acesta a ajuns să poată fi folosit în toate aspectele vieții omului a influențat foarte mult modul de viata a acestuia precum si prioritățile lui. În ultimlele decenii, datorită nevoii tot mai mari de energie electrică, oamenii de stiință au început să caute tot mai multe modalități de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Printre sursele primare de energie se situează energia fotovoltaica, eoliana, hidro și geotermală.