Impulsionarea subvențiilor pentru energie curată

550 de miliarde de dolari pe an.
Această sumă uimitoare reprezintă subvenţiile guvernelor pentru extragerea combustibilii fosili.
Problema trebuie privită din doua perspective. În primul rând faptul că această sumă este cheltuită anual pentru extragerea combustibililor fosili prin metode poluante și demonstrează preocuparea scazută pentru susținerea utilizării energiilor regenerabile. În al doilea rând cheltuirea acestor bani are un impact negativ asupra pieței energiilor regenerabile cele care reprezintă în fapt viitorul energiei pe Pamant.

În acest context schimbarea politicilor economice și de mediu ale guvernelor lumii precum și acordarea de subvenţii pentru formele curate de energie reprezintă o prioritate. Politicile mondiale pentru subvenţionarea energiei în forma actuală încurajează producerea de energie prin metode poluante, în defavoarea formelor curate de producere a energiei.

Iată un exemplu concret: extragerea combustibililor fosili consumă anual 550 de miliarde de dolari sub formă de subvenţii şi forţează astfel tehnologiile alternative de producere a energiei să facă un pas înapoi. Potrivit World Energy Outlook subvenţiile pentru petrol, cărbune şi gaze naturale sunt de patru ori mai mari decât cele pentru tehnologiile de utilizare a surselor regenerabile de energie, incluzând aici energia eoliană, solară şi biocombustibilii.

Cifrele conduc spre constatări îngrijorătoare care impun măsuri şi politici urgente pentru a limita încălzirea globală care tinde spre o creştere a temperaturii la nivel global cu 3.5 grade Celsius până la sfărşitul secolului. Asta înseamnă în numai cateva zeci de ani apartiţia unor fenomene meteo extreme manifestate prin  furtuni devastatoare, secete prelungite şi creşterea nivelului mărilor și oceanelor.

Fatih Birol, economist-sef la AIE a avertizat că actualele politici economice și de mediu acordă o subvenţionare consistentă pentru combustibilii fosili ceea ce înseamă, spune Birol, că guvernele lumii plătesc pentru ca mapamondul să fie poluat. În cadrul unei conferinţe de presă la Londra acesta a atras atenţia că metodele nepoluante de producere a energiei electrice sunt soluţia viitorului astfel că potrivit unui raport AIE prin încurajarea financiară a tehnologiilor curate de producere a energiei până în 2040 jumătate din populaţia globului s-ar încălzi şi ar folosi energie electrică produsă prin metode alternative, nepoluante.

În procente Birol a declarat că ponderea energiilor regenerabile în generarea de energie electrică se va ridica în viitorul apropiat la 37% în țările care sunt membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

“Acestea vor  juca un rol important, mai ales ca urmare a subvențiilor de la guvern", a spus Birol. Vestea bună este că potrivt raportului întocmit de acesta, procentul de utilizare a energiiilor eoliene și solare va creşte de aproximativ șase ori şi subvenţiile guvernamentale pentru acestea tot cu atât. La nivel global, din energia electrică produsă, aproximativ 30% va fi produsă de turbine eoliene iar 18% din folosirea sistemelor fotovoltaice. Instalaţiile eoliene pot produce 20% din consumul de energie electrică în Europa până în 2040.

AIE a nominalizat Orientul Mijlociu ca o regiune în care subvenţiile pentru combustibilii fosili sunt un obstacol în calea utilizării energiilor regenerabile. Acesta a spus că două milioane de barili pe zi de petrol sunt arşi pentru a genera energie care ar putea veni din surse regenerabile.

Reforma subvenţiilor pentru diversele tehnologii de producere a energiei nu este un proces uşor şi nu există o formulă unică de succes. Importantă este conştientizarea de către guvernele lumii a pericolelor ce pot apărea dacă nu se acţionează corect pentru protejarea mediului, dar și a necesității asigurării accesului echitabil și sigur la energie a tuturor membrilor comunităților.