Panouri solare plutitoare

Recent, s-a descoperit o nouă metodă de exploatare a panourilor fotovoltaice, fapt ce ar putea înlesni pe viitor modalitatea prin care se poate beneficia de energie electrică regenerabilă.

Panourile solare plutitoare reprezintă soluția optimă în cazul diferitelor țări de mică întindere, în care economisirea suprafețelor de pământ este importantă și le-ar putea oferi totodată, oportunități imense de dezvoltare economică.

panouri_solare_plutitoare

Aceste panouri pot fi amplasate pe lacuri de carieră, canale de irigații, iazuri. De asemenea, acest tip de instalație poate furniza apă potabilă pentru populație iar eventualitatea evaporării apei, nu există, grație umbrei pe care o asigură panourile solare.

Tipul acesta de instalații este deja existent în Berkshire, Regatul Unit, Franța, India iar cel mai extins parc de 1.7 MW se urmărește a fi amplasat în Japonia. Singapore de asemenea plănuiește să demareze un amplu proiect în acest caz, mai ales că s-au redus foarte mult costurile pentru introducerea acestei tehnologii.

Spre exemplu, proiectul din Berkshire din Regatul Unit ce are o capacitate de 200 KW, îl va costa pe proprietar 405,000 de dolari (aprox. 317.800 €) iar investița se va amortiza în 6 ani printr-un câștig de 32,000 $/an din vânzarea de energie și de asemenea, se vor economisi aproximativ 40,000$/an din consumul propriu de energie.

Realizând un calcul pentru 20-30 de ani, constatăm faptul că vor exista câștiguri imense pentru domeniul energiei regenerabile și tot mai multe state vor investi pe viitor în implementarea acestei tehnologii.