city at night

RĂSPUNSURI LA CELE MAI FRECVENTE ÎNTREBĂRI ȘI SOLUȚII PENTRU INIȚIATIVELE TALE

Contactează-ne acum

Energia, acum mai accesibilă

Aici găsești răspunsuri la întrebările legate de procedurile de schimbare a furnizorului de energie, serviciile de transport a energiei sau emiterea facturii.

Schimbarea furnizorului de energie electrică presupune costuri?

Schimbarea furnizorului de energie electrică presupune transmiterea către actualul furnizor, către distribuitorul zonal și către viitorul furnizor al unei scrisori, cu conținut tipizat pentru denunțarea unilaterală a contractului de furnizare, cu respectarea termenului de preaviz contractual / legal. Procesul de schimbare a furnizorului nu presupune costuri, dar este condiționat de achitarea facturilor scadente până cu 20 de zile înainte de tremenul preconizat pentru schimbarea furnizorului de energie electrică.

Sunt în pericol dacă lucrez cu un alt furnizor? Există o diminuare a siguranței / continuității în alimentarea cu energie electrică la schimbarea furnizorului de energie electrică? Cui mă adresez când ,,nu am curent”?

Schimbarea furnizorului de energie electrică nu presupune pentru niciun moment întreruperea alimentării în alimentarea cu energie electrică. Energia electrică ajunge la consumatori prin aceeași rețea de distribuție, în aceleași condiții de racordare, deci condițiile de siguranță rămân aceleași.
La întreruperile în alimentarea cu energie electrică pot să contactez direct distribuitorul zonal (în baza documentului numit Convenție tehnică de exploatare – semnat între consumator și distribuitorul de energie electrică) sau, cum ar fi de preferat, mă adresez furnizorului meu de energie electrică, care are obligația de a intermedia relația dintre consumator și distribuitorul zonal de energie electrică.

Cine îmi va emite factura de energie?

Factura va fi emisă și comunicată de noul furnizor de energie.

Cine contractează serviciile de transport și distribuție pentru ca energia să ajungă la consumator? Depind costurile de distribuție și transport de distanța între sediul furnizorului de energie electrică și locul de consum?

Contractele de transport (cu compania Transelectrica SA) și de distribuție (cu distribuitorul zonal) pot fi încheiate fie de către consumator, fie de către furnizorul de energie electrică – situația cea mai frecvent întâlnită. Nu este foarte confortabil ca, în locul unui singur contract pentru achiziția energiei electrice, să avem trei contracte. Costurile cu transportul și distribuția energiei electrice nu depind de distanțe, prețurile fiind fixate prin lege pentru anumite condiții de racordare și o anumită zonă de distribuție.

Care sunt elementele negociabile care concură la prețul energiei electrice?

Singura componentă negociabilă a prețului de furnizare a energiei electrice este prețul de bază al energiei. Prețurile pentru serviciile de transport, distribuție acciză comercială, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență sunt reglementate legal.

Cine este proprietarul contorului cu care este echipat fiecare loc de consum? Cine-l citește? Ce siguranță am că măsurarea energiei se face corect, cu un contor certificat metrologic?

Proprietarul contorului de energiei electrică, montat în punctul de delimitare patrimonială a consumatorului cu rețeaua de distribuție zonală, este distribuitorul zonal de energie electrică, care are și calitatea de operator de măsurare unic pentru acea zonă de distribuție. În baza acestei calități de operator de măsurare, are obligația legală de a menține instalația de măsurare validă și răspunde pentru buna ei funcționare. Măsurarea energiei electrice se realizează cu ,,cântarul” unei entități neutre, care nu este nici cumpărător, nici vânzător.