Inventatorul celulei litiu-ion, lucrează la bateria care va revoluţiona economia lumii

Inventatorul bateriei litiu-ion, profesorul John Goodenough, încearcă să creeze o ‘super-baterie’ care ar revoluţiona ştiinţa modernă. Cercetătorul vrea să folosească litiu pur sau metal de sodiu ca electrod negativ pentru acumulatorii electrici. În teorie, aceste elemente ar permite noii baterii să stocheze cu 60% mai multă energie decât cele care sunt disponibile azi pe piaţă. Reuşita proiectului ar avea un impact major în economia lumii, cu efecte îndeosebi în industria energetică, industria auto şi in domeniul electronicii.

Profesorul a declarat pentru Daily Mail că noua baterie ar rezolva problema stocării energiei solare dar şi a excesului de energie electrică produsă de turbinele eoliene sub acţiunea vânturilor puternice. Mai mult, aceasta ar permite mașinilor electrice să depăşescă randamentul autovehiculelor alimentate cu combustibili fosili. Si utilizatorii telefoanelor mobile s-ar bucura de beneficiile noii baterii. Aceştia ar putea utiliza smart-phone-rile mai multe zile decât în prezent, de la o singură încărcare.

În prezent, bateriile litiu-ion folosesc un compus metalic ca electrod pozitiv, de la care ionii sunt transferați la un electrod negativ făcut din carbon.

Inventatorul celulei litiu-ion vrea să folosească litiu pur sau metal de sodiu ca electrod negativ.
Acest lucru, în teorie, permite bateriei să stocheze cu 60% mai multă energie decât bateriile litiu-ion disponibile astăzi.

Reuşita proiectului ar avea un impact puternic şi în domeniul energetic. În prezent, turbinele eoliene trebuie să fie “oprite” în perioadele în care cererea de energie este redusă, deoarece energia pe care o produc nu poate fi stocată. Încercările de a utiliza litiul sau sodiul metalic în baterii nu au avut rezultate satisfăcătoare până acum, pentru că aceste metale sunt foarte instabile, și pot provoca explozii când sunt expuse la apă.

Totuşi profesorul John Goodenough crede că experimentele lui au şanse de reuşită. Acesta susține că oamenii de știință au la dispoziție trei decenii pentru a crea noua super-baterie, dacă vor să evite lipsurile iminente ale resurselor energetice de la combustibili fosili.

“Pe de-o parte, vom avea războaie în care oamenii se vor lupta pentru ultimele rezerve, iar pe de altă parte, încălzirea globală va ajunge la un nivel mai mare decât putem suporta. (…) Există o mulțime de oameni care lucrează (la baterie n.r.), și nici unul dintre ei nu este prost. Eu nu spun că sunt singurul care poate rezolva problema,” a declarat profesorul, lasănd astfel, deschisă tema de cercetare.

Profesorul Goodenough este membru al Academiei Nationale de Inginerie şi al Academiei Naționale de Științe din S.U.A., membru al Academiei Franceze de Științe, dar şi al Academiei Naţionale din Spania. Este autorul a mai mult de 550 de articole, 85 de capitole de carte şi cinci cărţi. Goodenough este co-beneficiar alături de dr Siegfried Hecker de la Universitatea Standford al premiului Enrico Fermi una dintre cele mai prestigioase distincţii prezidenţiale din Statele Unite. La 1 februarie 2013 Goodenough a fost distins cu Medalia Natională de Ştiinţă din America iar Societatea Regală de Chimie acordă o dată la caţiva ani un premiu de excelenţă, în onoarea sa.