Uniunea Statelor Africane, plan pentru Energii Regenerabile, în valoare de 20 de miliarde de dolari

Uniunea Statelor Africane, o alianță de 54 de țări a anunțat un plan de investiții de 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta cel puțin 10 GW de energie regenerabilă, pe continent, până la sfârșitul deceniului.

Inițiativa țărilor africane pentru energie regenerabilă a fost anunțată, la summitul pentru Schimbări Climatice ale Națiunilor Unite, desfășurat la Paris. Inițiativa reprezintă o colaborare cu Abidjan, Coasta de Fildeș, Banca Africană de Dezvoltare care va acționa de asemenea, ca un mandatar, potrivit declarațiilor lui Alex Rugamba, director de energie, mediu și schimbări climatice la AfBAD.

Programul prevede o finanțare parțială de la 100 de miliarde dolari, promisă de țările dezvoltate pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice ce pot avea loc în țările în aflate curs de dezvoltare. Promisiunea acestei finanțări a fost făcută în anul 2009 la Copenhaga de către mai multe țări dezvoltate care știu deja ce înseamnă revoluțiile industriale și care îndeamnă acum economiile emergente să aleagă 'verde', mai degrabă decât 'ieftin'.

Cea mai recentă reuniune G-7 care a avut loc în luna iunie, a fundamentat decizia acordării a 100 de miliarde de dolari pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice, astfel că Rugamba a declarat într-un interviu telefonic că această finanțare reprezintă singura cale pentru ca proiectul să prindă contur. Franța a declarat marți că va contribui cu 2,2 miliarde de dolari. Fondurile vor fi folosite pentru a atrage și mobiliza capital privat cu un raport de la unu la trei sau patru, a mai spus acesta.

Banca Africană de Dezvoltare a pus accentul în acest an pe politicile energetice care caută să aducă electricitate în decurs de un deceniu celor 620 de milioane de cetățeni africani care nu beneficiază de curent electric. Fondurile instituției vor fi direcționate spre centralele convenționale dar și spre resursele de energie regenerabilă, astfel că directorul Alex Rugamba a declarat că se va tripla finanțarea proiectelor pentru politici climatice la 5 miliarde de dolari anual, până în 2020.

“Avem resurse naturale enorme pentru energia curată, în Africa”, declara Akinwumi Adesina, președintele Băncii Africane pentru Dezvoltare într-un interviu, pe 25 octombrie. “Avem potențialul de a implementa 11 terawați de energie solară, 350 GW energie hidrologică, 110 GW de energie eoliană și 15 GW energie geotermală.

Finanțarea acestei inițiative va duce la dezvoltarea de proiecte geotermale în Rift Valley situată în Estul Africii, a celor eoliene în Africa de Nord, cum ar fi în Egipt și a proiectelor de hidroenergie pe continent”, a spus Rugamba. Totul este în fază de proiect, neexistând încă o rețea de distribuție bine pusă la punct.

Uniunea Națiunilor Africane include aproape toate țările de pe continent cu excepția Marocului. Republica Centrafricană a avut calitatea de membru dar a fost suspendată după lovitura de stat din 2013.